Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Кметът инж.Елин Радев откри Празника на община Доспат. Премиерът Борисов поздрави гостите и жителите на Общината





    Доспат събра хиляди на празника на майсторите на чешми. Традиционният събор и уникалния празник на майсторите чешмари, създаден под егидата на ООН, се провежда за 30-ти път. На събора хората си правят родови срещи, много от които са на чешмите на фамилиите. В общината има над 2000 чешми, направени в памет на починалите и за здраве и хаир. Майсторлъкът на чешмарите постепенно прераства в празник на общината. Тържествата започнаха днес в местността „Събора“ до яз. „Доспат“ заедно с фестивал на народното творчество. Официално старта им даде кметът на община Доспат инж. Елин Радев, след като прозвучаха химните на България, ЕС и химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ в изпълнение на Савка Сариева. Радев благодари от сцената на дарителите за празника и на премиера и правителството за подкрепата за общината. „Проектите, които се изпълняват в общината последната година, са за около 3 млн. лв. За близо 1 млн. лв. ще завърши до октомври т.г. ремонта на най-голямото учебно заведение – СОУ “ Д.Благоев“. Още 450 000 лв. инвестиции по проекти са осигурени за образованието в Доспат“, каза в словото си Радев. Той отчете ръст на туристите и осигурени инвестиции в туризма, като отбеляза новите атракции, привличащи стотици туристи – уникалния парк-музей на родопската чешма и километровите осветени алеи около яз. „Доспат“, както и асфалтирането в централната градска част и на входа на Доспат от Батак, отчете градоначалникът. „Традицията да построиш чешма в памет на свой близък е традиция, която жителите на общината продължават да почитат“, подчерта кметът. Той връчи 60 грамоти на майстори на чешми.
    Празникът почетоха областният управител Недялко Славов и кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Поздравителен адрес до жителите на Доспат изпрати премиерът Бойко Борисов.
    „Изключително съм щастлив да споделя празника на Доспат. Да ви поздравя от името на българското правителство. Той пожела здраве и лично и семейно щастие, мир и хармония в семействата. „Доспат посреща тази година своите гости с обновена входяща пътна артерия. Ще се радва скоро и на едно санирано училище. Подкрепата на държавата я има във всяко едно усилие на общината и кмета, което е в полза на местните хора“, каза в словото си Славов. Той подчерта, че празника поддържа и подхранва българщината и местните традиции на майсторите на чешми и красотата на българския фолклор. Той призова за всеобща подкрепа на самодейците и читалищата, поддържащи бългаския дух, а на хората – да бъдат единни, защото само тогава успеха ни като нация е гарантиран.
    Целият ден днес край язовир „Доспат“ тече надпяване и надиграване на съставите за автентичен фолклор от Смолянско и съседните области. Те са съпътствани от спортни прояви – турнир по футбол, народни борби и др.За събора язовира се насели с още толкова гости, колкото са жителите на родопския град. Край красивия водоем има десетки сергии, детски атракциони и капанчета за угощение.

    „Смолян прес“
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment: