Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Да помогнем на Ники да сбъдва мечтите си!



    Професия „Мечтател“

    Това не е разказ за застраховане, нито история от ежедневието. Това е разказ за една усмивка, която изпълва дните със смисъл. Разказ за едно обикновено момче с необикновен заряд и сила. Неговата професия е Мечтател. Това работи 28-годишният Николай Божиков от Калофер. Или поне това е вписал в профила си във Фейсбук.
    Младият мъж е прикован към инвалидна количка повече от 14 години. Когато е много малък родителите му разбират, че той страда от мускулна дистрофия и животът му е обречен. Още в първите дни всички в семейството са наясно, че крайниците на Ники ще отказват, мускулите му ще се стопяват и движенията ще са все по-невъзможни. Сега успява да движи само очите си и да помръдва леко пръстите на едната си ръка. Привързан е с тръбички към уред, който диша вместо него.
    Болестта обаче не може да му отнеме мечтите и хъса да живее. Ники намира сили да продължи да крачи с огромни крачки, въпреки че заболяването е парализирало краката му. Той подема различни инициативи, прави концерти за набиране на средства освен за количката, с която излиза навън, но и за читалището в родния му град Калофер.
    Именно тази неугасваща жажда да изживее всеки миг и мечтата му да полети, доведе Николай в София и го срещна с нас – представителите на „Лев Инс“ и с пилотите от „Хели Ер“, които управляват хеликоптера на застраховка „Активна грижа“. Мейлът на Ники до дружеството беше кратък и ясен – „Помогнете ми да сбъдна една огромна мечта - да полетя. Това може да стане само с вашия медицински хеликоптер“. Молбата му да се качи на борда и да види от птичи поглед стадиона на любимия си отбор, да усети тръпката да е в облаците, трогна всички в „Лев Инс“ и „Хели Ер“.
    Така се стигна и до днешния ден. Още по тъмно Ники и родителите му потеглиха от Калофер, за да пристигнат в София, на площадката на болница „Св. Анна“. Оттам започна и сбъдването на „огромната мечта - може би първия човек с мускулна дистрофия и дихателен апарат ще полети в България и най-вече истински Калоферец", е написал Николай в социалната мрежа, ден преди полета. Малко преди да се завъртят перките на хеликоптера и времето се изясни, а на небето се появи и слънце, сякаш за да позволи на Мечтателя да се наслади най-пълно на гледката отвисоко.
    Пред очите на своите приятели, Ники сложи шалчето на любимия отбор и заедно със сестра си и лекаря си – д-р Димитър Димитров се издигнаха във въздуха, за да надзърнат отвисоко какво се случва на стадиона в Борисовата градина и да видят София от птичи поглед.

    След около 40-минутен полет Николай отново беше на земята, с широка усмивка и лъчи в очите, които мускулната дистрофия не е успяла да помрачи. „Супер е“, успя да каже развълнувано Ники и позира с малък хеликоптер, макет на същия, с който полетя. Той му бе подарен от пилота на въздушната линейка – Васил Вълков.
    „Не знам как ще ви се отблагодаря. Пожелавам ви да имате силата, волята и хъса на Николай. Защото животът не се измерва с годините, а със силните мигове и моменти, които си преживял. И 100 години да са му дадени на човек, не изживее ли мечтите си, значи е живял напразно. А Ники не спира, има живец, има хъс за борба и живот“, със сълзи на щастие каза и майката на Николай – Теодора. Тя обаче не знае, че истинската благодарност получихме от нейния син минути преди това, без думи, само с една широка усмивка и лъчи в очите.

    Да помогнем на Ники да сбъдва мечтите си!

    Дарителската му сметка е:
    IBAN: BG43STSA93000021121260
    BIC : STSABGSF
    Николай Тодоров Божиков
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment: