Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Започнаха обученията по Проект “Общинско социално предприятие “Озеленяване и благоустройство”





    Община Доспат подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.010-0081-C01/06.06.2018 г., проект „Общинско социално предприятие „Озеленяване и благоустройство”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 -2020“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
    Към момента изпълнението на предвидените дейности в Проекта е:
    Дейност № 1: Информиране и подбор на целевата група. Дейността е напълно изпълнена.

    Дейност № 2 Психологическо подпомагане и мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост. Дейността е в процес на изпълнение.
    Цел: Във връзка със засилване мотивацията на 32 лица от целевата група за обучение и работа е предвидено оказване на психологическо подпомагане и консултиране, и провеждане на мотивационно обучение. Психологическото подпомагане включва основно техники за справяне със стреса и повишаване самооценката на включените в дейността представители на целевата група. Мотивацията на целевата група е насочена към предоставяне на знания за професиите, изискванията и тенденциите на пазара на труда и изграждане на умения за себеизследване и себеутвърждаване. Придобиването на реални трудови и/или професионални умения на уязвими социални групи на пазара на труда е важна предпоставка за преодоляване на социалната им изолация, повишаване на качеството на живот и стимулиране на конкурентоспособността им в работна среда.
    В проекта е предвидено предоставянето, както на индивидуални консултации със всяко едно от лицата, така и провеждане на групови консултации.
    Индивидуалното психологичното консултиране е работа с едно лице с конкретни жизнени проблеми, чрез регулярно им изследване и обсъждане. На съответното лице се предоставя възможност да говори свободно за своите важни поведенчески и емоционални проблеми с квалифицирано и независимо/обективно лице по начин, който е различен от доброжелателния светски разговор на обичайната социална ситуация. Психологическата консултация е насочена към уязвими хора, изпитващи трудности и мотивирани да преодолеят негативни, мъчителни преживявания. По време на консултацията, специалиста помага на потърсилия подкрепа да види своя проблем отстрани, в една, нова, по-позитивна светлина. Дава му се възможност да мисли за своите ресурси и да избере нови цели. Участниците в груповото консултиране се включват в групата, за да добият повече знания или умения за решаването на даден проблем – обществен, образователен, професионален, превантивен. Консултативната група борави със съзнавани проблеми и е ориентирана към разрешаването на краткосрочни въпроси или подготовка на умения за определени социални роли, професионално ориентиране. Груповото психологическо консултиране е процедура за оказване на помощ на всяко лице, което има желание да се освободи от непродуктивно поведение, нежелани мисли и чувства, водещи до себеразрушение като се научи да ги замесва с позитивни по пътя на самопознанието. В тази връзка се предвидени провеждането както на индивидуални, така и на групови психологически консултации
    В тази дейност е планирано провеждането и на мотивационно обучение, което ще се реализира в рамките на 30 учебни часа, т.е. за една седмица ще премине курса на обучение.

    Дейност № 3: Социална и професионална интеграция на представители на уязвимите групи в сектора на социалната икономика - В рамките на тази дейност ще бъдат включени мерки насочени към поощряване участието на лицата в социалния и професионалния живот съобразени със спецификите на всеки отделен случай. Това може да бъде постигнато чрез (но не само): Дейността е в процес на изпълнение.
    •Развитие на умения за общуване и работа в група;
    •Развитие на различни навици и умения за живот;
    •Дейности, които поощряват автономността и независимостта (помагане на лицето да поддържа личната си автономност, помагане на лицето да осъзнае индивидуалните си способности и ресурси, помагане на лицето да намира собственото си жизнено пространство).
    Голяма част от хората с увреждания и другите уязвими групи изпитват големи затруднения да се интегрират професионално, поради това, че те не притежават изискваните в трудовите среди социални компетенции. Целта на дейността е да се развият умения на социалните компетенции необходими за по-лесното интегриране.
    Дейност № 4: Организиране и провеждане на професионално обучение за повишаване на професионалната квалификация или придобиване на нова на лицата, за които е осигурена заетост в социалното предприятие - Дейността включва организиране и провеждане на обучение за повишаване на професионалната квалификация или придобиване на нова на 32 лица представители на целевата група. Дейността е в процес на изпълнение.
    Наименование и код на професията, и код на специалността : професия „Работник в озеленяването “ код по СППО 622030 специалност „Озеленяване и цветарство“ код по СППО 6220301 – първа степен на професионална квалификация.
    Продължителността на обучението ще е в рамките на два месеца.
    Дейност № 5: Подкрепа за осигуряване на заетост за период от 12 месеца. Дейността стартира в началото на месец ноември.
    Цел на дейността: Създаване на предпоставки за последваща заетост; формиране на активно поведение на пазара на труда у лицата от целевата група; придобиване на професионални и трудови умения; подобряване условията на живот чрез решаване на проблема за трудова заетост.
    Във връзка с функционирането на социалното предприятие е предвидено, съгласно Правилника за дейността на общинско социално предприятие да се назначи административен персонал, както следва:
    •Длъжност: Управител
    •Брой: 1
    •Длъжност: Счетоводител - специалист „ЧР“
    •Брой: 1
    •Длъжност: Технически организатор
    •Брой: 1
    •Длъжност: Технически организатор - домакин
    •Брой: 1
    Преминалите обучение за придобиване на професионална квалификация 32 лица ще бъде осигурена заетост за 12 месеца в Общинска администрация Доспат на длъжност „Работник в озеленяването“. С тях ще бъдат сключени трудови договори.
    •Длъжност: „Работник в озеленяването“
    •Брой:32
    Ще бъдат сключени 36 трудови договори. Назначените лица ще спазват стриктно договореното работно време или обем работа. Спазването на всички ангажименти и дейности, договорени и възложени на служителите в звеното, подлежат на вътрешен контрол от страна на екипа на проекта.

    Дейност № 6: Популяризиране на социалната икономика и социалното предприемачество. Дейността се изпълнява по време на изпълнението на Проекта.
    Екипът по проекта при изпълнение на проекта ще популяризира социалната икономика и социалното предприемачество. Ще бъде организира и проведена кръгла маса на тема “Социалната икономика и социалното предприемачество – възможности и предизвикателства за обществеността на община Доспат”. Социалната икономика и предприемачество са един от ключовите инструменти, чрез които може да се допълни държавната политика за социална подкрепа на хора в неравностойно положение. Подкрепата и насърчаването на социалните предприятия могат да допринесат за максималното използване на техния потенциал за растеж и капацитет за създаване на социална добавена стойност, изразена чрез откриване на работни места, креативни подходи към малкия бизнес, нови възможности за социално включване и приходи за развитие дейността на гражданските организации. Целта на настоящата дискусия е да се повиши осведомеността на местния бизнес, неправителствени организации и другите заинтересовани страни за възможностите и условията за развитие на социално предприемачество. Ще бъдат популяризирани добрите практики на социалните предприятия, с цел да се открият възможностите пред работодателите. За участие във форума ще бъдат поканени представители на Областна администрация Смолян, Общинска администрация Доспат, представители на местните работодатели, социални предприятия, както и представители на структурите на синдикалните и работодателски организации от областта и др. На срещата ще бъдат представени резултатите от изпълнението на проекта на община Доспат, реализираните дейности и популяризиране на социалния ефект от неговото осъществяване.

    Проектът е на обща стойност от 389 562,86 лева.
    Начало: 06.06.2018 г.
    Край: 06.11.2019 г.


    -------------------------------------------- www.eufunds.bg ----------------------------------------------
    „Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.010-0081-C01/06.06.2018 г., проект „Общинско социално предприятие „Озеленяване и благоустройство”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 -2020“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.”


    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: