Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Училище приключи проект, свързан с приготвяне на ястия от пъстърва

    ПГ „В.Левски” – гр.Доспат изпълни дейностите по Проект „Да станем по-добри в приготвянето на здравословни ястия от риба в царството на пъстървата – Доспат”. Проектът се финансира от ОП за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/ в изпълнение на Местната стратегия за развитие на МИРГ „ВЗР”.

    Обща цел на проекта бе: Устойчиво развитие на рибарската област и разнообразяване на икономическите дейности с развитие на риболовен туризъм и увеличаване консумацията на риба-местно производство, а специфичните цели бяха:
    • Създаване, модернизиране и въвеждане на нови продукти в производството, преработката и продажбата на риба в условията на малки и средни предприятия;
    • Подобряване и поддържане качеството на околната среда на възстановяване и опазване на биоразнообразяването на рибни ресурси;
    • Развитие на сектор «Туризъм»;
    • Осигуряване на заетост чрез риболовен туризъм;
    • Повишаване консумирането на рибни продукти.
    Целева(и) група бе(и): Мъже и жени навършили 16 години, със завършев 8 клас.
    • Постигнаха са следните резултати: интегриране на риболовния туризъм в Рибарската област в еко-туристически продукти и местни икономически дейности;
    • Осигуряване на трудова заетост в дългосрочен план;
    • Увеличаване консумацията на рибни продукти в територията като ключов елемент в туристичските продукти и услуги.
    Основните дейности бяха: подготвяне на специалисти в преработката и приготвянето на разнообразна и вкусна храна от риба и рибни продукти – местно производство, които да намерят реализация в заведенията за хранене на територията на трите общини и региона.

    На финала на проекта бе направена изложба от рибни ястия в хотел «Диамант». Близо 15 вида ястия, бяха изложени и дегустирани.
    Предвидено е издаване на каталог с рецепти, които са били приготвяни и изпробвани от обучаемите. В каталога ще има богат снимков материал.
    Извън проекта, курсистите приготвиха общо 13 вида рибни ястия, представени на проведеното на 17 и 18 август фолклорно надпяване на яз. «Батак».

    СНИМКИ
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: