Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Кметът на община Доспат награждава певци, културни деятели и майстори-чешмари с почетния знак на Община Доспат.


    Кметът на Община Доспат Антим Пържанов ще награди деятели на културата, певци и чешмари на ФЕСТИВАЛА НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „РОДОПА ПЕЕ И ТАНЦУВА” И ПРАЗНИК НА ГР. ДОСПАТ И ЧЕШМАРИТЕ с плакети на Общината.
    Всички те имат значителен принос в прославянето на Родопската песен, на Родопския и в частност Доспатския край, културата и бита на Община Доспат.
    Награди ще получат: по случай 90 годишнината на народния деятел на културата Апостол Кисьов, който е основател на Събора на Рожен и 100-те гайди, основател на много самодейни групи и кръжоци; Румен Родопски – големият родопски певец по повод 70 годишният му юбилей; емблематичният за Празника на Община Доспат певец Николай Славеев, който прославя непрестанно Доспатския край; Красимир Плявов – най-изтъкнатия писател и краевед в Община Доспат, написал най-много за Доспатския край, активен самодеец. Две награди ще има още: за най-възрастния и за най-младия чешмар от Общината. Идеята е да се стимулират младите, които трябва да наследят чешмарството като занаят. Събор на чешмарите се провежда единствено в Община Доспат и е под Патронажа на Кмета. В Община Доспат водата е на почит, тук традицията повелява в памет на своите близки да се построи чешма за хаир. Юсеин Пилчев, един от най-възрастните чешмари в Община Доспат казва: „Чешмата е най-голямото нещо за спомен, а водата е най-голямата благодат на света”. А като се замислим, това наистина е вярно. Освен Поздравителен адрес от Кмета Антим Пържанов за всички чешмари ще свирят и пеят трио „Родопски ритми” от гр. Гоце Делчев на 23-ти от 17 часа.
    Над 600 /групи, състави/ са заявили участие тази година на Фестивала на народното творчество „Родопа пее и танцува” в гр.Доспат, като идеята на организаторите е той да се превърне в Национален фолклорен фестивал по подобие на този в местността „Рожен”.




    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: