Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Който е направил чешма на този свят, няма да остане жаден на оня

    Лилко Кушев от с.Чавдар


    „За 24-та поредна година се организира и провежда Първия по рода си за страната Събор на чешмарите. В община Доспат водата е на почит. Тук почитаме чешмите и нейните създатели, защото те са построени с много любов, усърдие и труд. Защото те са построени в памет на свои близки. Създаването на чешми в нашия край, събирането на близки край тях по различни поводи е част от гостоприемството и родолюбието на родопчани.” каза кметът на община Доспат в Поздравителния си адрес, отправен към общо 50 чешмари от общината. Сред тях е и кметът на Бръщен Кемил Кочаков. Миналата година близо 40 чешмари получиха грамоти от кмета. На сцената бяха поздравени всички и приканени да излезнат за да се видят и знаят кои са тези доблестни хора. Съборът на чешмарите, провел се в съботния ден бе част от многото празнични прояви на Празника на община Доспат.

    „За тази благородна кауза, ние младото поколение дължим почит и уважение към чешмарите. Затова един път в годината тук м Местността „Събора”, поздравленията към всички, които са направили поне по една чешма, се превърнаха в част от задължителния сценарий на Празника”, допълва Пържанов в адреса си и заключава: „Община Доспат ще продължава да организира този Събор на чешмарите, защото всеки, който е направил чешма на този свят, няма да остане жаден на оня свят.”
    Най-възрастния чешмар в общината дядо Юсеин Пилчев казва, че „ВОДАТА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА БЛАГОДАТ НА СВЕТА, А ЧЕШМАТА: НАЙ-ГОЛЯМОТО НЕЩО ЗА СПОМЕН!”. Това наистина е вярно в духа на отколешната традиция в община Доспат да се прокарва вода в памет на мъртвите.
    Кметът Антим Пържанов награди трима чешмари с плакети с почетния знак на общината: най-възрастния и още двама млади.
    Дядо Юсеин Асанов Пилчев – най-възрастния чешмар е построил десетки чешми, плакетът му го получи неговия внук Асен Пилчев, който каза, че е усвоил тънкостите на занаята от дядо му и е направил вече три чешми.
    Кметът прикани двамата млади чешмари да положат усилия и да направят още чешми, отправи призив към всички млади хора от общината да се научат да правят чешми, за да продължи тази благородна традиция. Наградите получиха:Невен Славов Бонев от гр.Доспат и Веселин Атанасов Стоянов от с.Барутин.
    Изграждането на чешма в община Доспат обикновено е начинът, по който живите отдават почит към мъртвите.Който мине край нея, да се освежи и да спомене с добро починалия.
    Друг път се прави за здраве.
    „Да остане спомен като починем и ние. Който мине, да пие вода и да ни спомина“, разказва Лилко Ценков Кушев. Той е от село Чавдар община Доспат и досега е изградил шест чешми.

    До повечето от чешмите се правят пейки, беседки - така че повече хора и по-често да се събират край тях.
    В Доспат има идея да се изгради парк-музей, посветен на родопската чешма. Проектът е на фаза избор на изпълнители.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: