Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Поздравление на кмета на община Доспат по повод 3-ти март



    В препълнена зала на НЧ "Иван Вазов" - гр.Доспат беше отбелязан Националният празник 3-ти март. На събитието присъстваха много учители, ученици, служители и граждани. В празничната програма участие взеха форклорни самодейни групи и състави. Изнесен беше и рецитал от ученици от СУ "Д.Благоев". В началото с химна на България беше почетена паметта на всички, които са дали живота си за Свободата на България.
    От името на кмета на община Доспат приветствие поднесе Бисер Чаушев, зам.кмет. Събитието уважи и секретарят на общината Веселин Калфов.

    В словото си кметът на общината каза:

    СКЪПИ УЧЕНИЦИ,
    УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

             Днес отбелязваме най-свидния, най-скъпия за всеки един от нас български гражданин, празник, националният празник на България - 3 март.
             Навършват се 139 години от Освобождението на Родината ни от османското владичество. Робство, през което българският народ е преживял нечувани по своята същност и размери страдания и лишения.
             Подписаното историческо примирие в градчето Сан Стефано, стопля в пълния смисъл на думата всяко българско сърце, просветлява хоризонта и очертава новия път на развитие на българската държава.
             Трети март присъства в съзнанието на народа ни неотменно и непрекъснато, неповлиян от отдалечаването му във времето, от  събитията и превратностите на последващите го геополитически процеси.Това е присъствие, без което не можем и няма да се чувстваме българи.
            Отбелязвайки годишнината от началото на новата ни история, ние с благодарност си спомняме за жертвоготовността на героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и онези знайни и незнайни българи, които заложиха живота си пред олтара на Свободата, за да отидат в безсмъртието на времето. За това на този ден се прекланяме пред подвига на героично загиналите български войни.Прекланяме се и пред многобройните жертви на руските и румънските освободители.
            Актът на Освобождението и процесите, които го подготвиха и направиха реалност, винаги са били барометър за националното ни самочувствие във време на изпитания и гаранция за узряване на духът и мирогледа ни. Трети март сложи началото на нова епоха в съдбините на България.
            Независимо, че мирът от 3-ти март беше последван от много кръв и жестокости в след военният период, делото му е велико защото се увенча със Съединението на България и завърши окончателно с Балканската война.
            Затова днес отдаваме почит и към първите строители на новоосвободената ни Родина, хората които са отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна идентичност.
           Много са героите във времето назад, които ни правят горди, че сме българи!
           Пред тях се прекланяме още веднъж с признателност, която няма давност, и която носим в сърцата си. Длъжни сме да не ги забравяме и да ги помним завинаги!



           ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! 
           
           Кмет на община Доспат
           инж.Елин Радев

    По традиция кмета поздрави и самодейците на територията на община Доспат поповод 1-ми март - Деня на самодееца.

    ОЩЕ СНИМКИ.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment: