Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Кметът Елин Радев: Имаме амбицията да асфалтираме всички населени места, разчитаме най-вече на програми


    Едно интервю на Анита Чолакова, Пламък.БГ

    Г-н Радев, община Доспат е най-напреднала в Смолянска област в изработката на Общия устройствен план (ОУП). Има и становище за екологичната му оценка. Кога очаквате планът да стане факт?

    Ние сме извървели почти цялата процедура. Остава само едно съгласуване от Министерството на културата. Подали сме документите преди повече от 8-10 месеца. Чакаме само това съгласуване. Правили сме запитания два-три пъти. Това е единствената пречка да не приемем Общия устройствен план на сесия. Проектът няма проблем, просто от министерството се бавят със съгласуването. Всичко от наша страна е наред. Пращал съм два пъти общински служител, казали са да си чакаме реда.

    Солидни ремонти сте започнали това лято в уличната и ВиК-мрежата, какви инвестиции сте планирали и за къде?

    Предстои асфалтиране за около 2 милиона лева по улици в Змеица, Касъка, Доспат, Црънча, Бръщен и Любча. На някои от улиците, които сме планирали за асфалтиране, не е сменян водопроводът, а е от 30-40 години. Сменяме го само в тези улици, които подлежат на асфалтиране. Инвестициите във водопроводи ще са за около 150 000 лева. От вчера сме започнали смяна на водопровод в Црънча - около 550 метра. Миналата седмица сменихме около 400 метра тръби в Бръщен. 


    След няколко дни подписваме договор за асфалтиране и започваме. Проведохме процедура за смяна и на водопровод от водоема за ниска зона в Доспат. Той ще е с дължина 800 метра и вложение от около 80 000 лева. Също така в момента възлагаме инженеринг за село Змеица. Там, където е комплексът, няма водоснабдяване. Единият клон е около 430 метра, а другият - 160 м. Но тук искам да допълня, че очакваме през юли месец да излязат резултатите от Програмата за развитие на селските райони. Имаме 65 точки за ВиК-проект в цялата община и външни водопроводи за 3 млн. евро. В първите резерви сме и мисля, че ще получим финансиране. При одобрение и липса на обжалване на процедурите вероятно в октомври месец може да стартираме ремонтите. Имаме уговорка с ВиК – Смолян, да сменят водопровода за висока зона в Доспат с дължина около един километър.

    Във всички населени места ли ще асфалтирате?

    Без Барутин. В Доспат планираме само една улица към гробищния парк. В предишния мандат се асфалтираха много улици в Доспат и Барутин, докато другите населени места малко поизостанаха. Затова сега наблягаме на тях. Имаме амбицията да асфалтираме всички населени места, но разчитаме най-много на Програмата за селските райони. Общината е зле финансово, със собствени усилия не можем да направим много. Имаме финансово-оздравителен план, но проблемът са ни старите поети задължения за близо 8,5 млн. лв. Разчитаме основно на програми. Подписахме договор за Местна инициативна рибарска група между Батак, Девин и Доспат. По нея можем да направим определени улици около язовира. Подписахме също и договор за Местна инициативна група между Сърница, Борино и Доспат, чрез която също може да се спечелят проекти за асфалтиране. Затова се надявам, че до края на мандата ще свършим доста работа.

    Четири общини карат боклука си на сметището в Барутин, доколко то може още да издържи?

    Вече са пет – освен Доспат, Сатовча, Борино и Девин, се присъедини и Сърница. Избрали сме консултантска фирма, имаме проектиране и кандидатстваме пред Оперативна програма „Околна среда“ за 7,5 млн., с които да изградим сепарираща и компостираща инсталация. Там нещата вървят добре, но капацитетът на сметището е на краен предел. До 2-3 месеца възможностите му ще се изчерпат. Изпращал съм писма, срещал съм се с министри, зам.-министри. Преди по-малко от месец отново съм изпратил напомнително писмо, че капацитетът на депото се изчерпва и ще имаме проблем.
    Изработили сме проект за уширяване, но ни е нужно финансиране. Дори по най-бързия начин да направим инсталацията, пак трябва да разширим сметището, защото около 30-40% пак ще остане от боклука за депониране.

    Миналия месец Общинският съвет е приел за изграждане два обекта от първостепенно значение за общината - за водоем в Касъка и складове в Любча. Защо са от първостепенно значение?

    В Касъка за няколко частни имота се планират три инвестиции, правят ПУП-ове в момента. Един от инвеститорите вече втора година не може да започне да строи, тъй като няма съгласуване от пожарната заради недостатъчен дебит вода. В Любча има инвестиционни намерения за изграждане на мебелна фабрика, сервиз за ремонт на коли, складове. От първостепенно значение са тези обекти, защото са инвестиционни намерения за разкриване на работни места. Ние трябва всячески да помагаме за откриване на работни места.

    Но има много хора в чужбина и те със сигурност ще сравняват заплатата, която получават там, с тази, която им се предлага в родните места?

    Да, но по този въпрос е нужна някаква национална политика. На ниво общини не можем да се преборим, защото възможностите са ни ограничени. Ние можем да помагаме на инвеститорите, да им направим инфраструктурата, да им осигурим достъпа до техните обекти. Опитваме се да им облекчаваме бюрократичните проблеми, защото им изискват много документи. Човек може да изгради самия обект за 4-5 месеца, а по една година му отнема процедурата за ПУП в земеделска земя.
    Ще ви дам пример и с обществените поръчки. Пуснахме две процедури за асфалтирането. Едната от тях се обжалва. Това обжалване ще отнеме 8-9 месеца, като гледам през кой номер се движат жалбите. Тези пари са ни отпуснати миналата година, през месец ноември. Ние имаме право само една година да ги прехвърлим в следваща и веднъж вече сме ги прехвърлили. Опасенията ми са, че дори решението да е в наша полза, ще е вече ноември или декември месец, когато не можем да асфалтираме. И ще трябва да върнем парите. Смятам, че процедурите трябва да са доста по-опростени, за да върви работата.


    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment: