Отиде си нелепо доц. Гиневски ... ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ - Вестник на Община Доспат

Post Top Ad

ВЕСТНИК НА ОБЩИНА ДОСПАТ
ДОБРЕ ДОШЛИ НА СТРАНИЦАТА НА "ВЕСТНИК НА ОБЩИНА ДОСПАТ"
Отиде си нелепо доц. Гиневски ... ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ

Отиде си нелепо доц. Гиневски ... ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ

Share This
доц. Христо Гиневски

Известения учен Христо Гиневски бе убит при пътен инцидент. 74-годишният доцент е бил блъснат от лек автомобил докато пресичал пътното платно в кърджалийското село Бенковски. Инцидентът е станал около 9,50 часа в понеделник сутринта. Доц. Гиневски е бил ударен от лек автомобил „Рено“, зад волана на който е бил 76-годишен водач. Превозното средство се е движило с несъобразена скорост. Пострадалият мъж е бил закаран в болницата в Кърджали, но въпреки усилията на лекарите в късния следобед е починал. Имал е множество наранявания и разкъсвания от удара. Гиневски е пътувал с колегата си проф. Венелин Кафеджиев от Варненския свободен университет. На път за Кърджали двата са спрели на чешма, за да пият вода.
Христо Гиневски е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като журналист в тогавашния окръжен вестник „Родопски устрем”, по-късно „Родопски вести”. През 2002 г. започва във Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър” като отговорен секретар на сп. ”Родопи”, а по-късно е назначен и за преподавател. Защитава докторска степен в специализирания научен съвет по история при ВАК и получава научната степен доктор по история. През 2009 г. защитава доцентура във ВСУ „Черноризец Храбър”. В журито са такива известни личности като проф. Дойно Дойнов, проф. Иван Стоянов, проф. Вълкан Вълканов и други.Той е ективен общественик и вече 23 г. е председател на читалище „Кирил Маджаров” в Устово, което е първото в Смолянско. Председател е и на Българското историческо дружество в Смолян.
Автор е на редица монографии, посветени на миналото на Средните Родопи, сред които са „Родопското възраждане”, „Родопската възрожденска интелигенция”, „Миналото на Устово”, „Миналото на Средните Родопи” и др. Сега е главен редактор на сп.”Родопи”.

Смолян прес и "Вестник на Община Доспат" изказват искрени съболезнования на близките.

Няма коментари:

Post Bottom Ad

Пишете ни на имейл: vestnikdospat@mail.bg

Pages