Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Отиде си нелепо доц. Гиневски ... ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ

    доц. Христо Гиневски

    Известения учен Христо Гиневски бе убит при пътен инцидент. 74-годишният доцент е бил блъснат от лек автомобил докато пресичал пътното платно в кърджалийското село Бенковски. Инцидентът е станал около 9,50 часа в понеделник сутринта. Доц. Гиневски е бил ударен от лек автомобил „Рено“, зад волана на който е бил 76-годишен водач. Превозното средство се е движило с несъобразена скорост. Пострадалият мъж е бил закаран в болницата в Кърджали, но въпреки усилията на лекарите в късния следобед е починал. Имал е множество наранявания и разкъсвания от удара. Гиневски е пътувал с колегата си проф. Венелин Кафеджиев от Варненския свободен университет. На път за Кърджали двата са спрели на чешма, за да пият вода.
    Христо Гиневски е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като журналист в тогавашния окръжен вестник „Родопски устрем”, по-късно „Родопски вести”. През 2002 г. започва във Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър” като отговорен секретар на сп. ”Родопи”, а по-късно е назначен и за преподавател. Защитава докторска степен в специализирания научен съвет по история при ВАК и получава научната степен доктор по история. През 2009 г. защитава доцентура във ВСУ „Черноризец Храбър”. В журито са такива известни личности като проф. Дойно Дойнов, проф. Иван Стоянов, проф. Вълкан Вълканов и други.Той е ективен общественик и вече 23 г. е председател на читалище „Кирил Маджаров” в Устово, което е първото в Смолянско. Председател е и на Българското историческо дружество в Смолян.
    Автор е на редица монографии, посветени на миналото на Средните Родопи, сред които са „Родопското възраждане”, „Родопската възрожденска интелигенция”, „Миналото на Устово”, „Миналото на Средните Родопи” и др. Сега е главен редактор на сп.”Родопи”.

    Смолян прес и "Вестник на Община Доспат" изказват искрени съболезнования на близките.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: