Navigation

Небрежност при боравене с открит огън - основна причина за пожарите през август


ИНФОРМАЦИЯ
ОТ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” СМОЛЯН ЗА ВЪЗНИКНАЛИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ
ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ 2017 ГОДИНА

През месец август 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 64 произшествия, от които 32 пожара, един път е оказана аварийно-спасителна дейност, 31 пъти е оказвана техническа помощ, осигурено е едно дежурство на масово мероприятие, получени са 3 лъжливи сигнала.
От възникналите пожари, 12 броя са с нанесени материални щети. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 130 кв. м., повредено е имущество и са опушени стени на 3 домакинства.
Основни причини за тези пожари са: късо съединение и небрежност при боравене с открит огън.
Произшествията, възникнали по Районни служби, са:
РС Смолян – 31 произшествия;
РС Девин – 6 произшествия;
РС Мадан – 7 произшествия;
РС Златоград – 4 произшествия;
РС Чепеларе – 2 произшествия;
РС Доспат – 6 произшествия;
РС Пампорово – 4 произшествия;
РС Баните – 4 произшествия.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. В предвид на горещото време и създадените благоприятни условия за туризъм и стопанска дейност в горите и в съседство с тях напомняме:
• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд.
• Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.
• Забранено е изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.
• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.
• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112.

Наред с осигуряването на твърди горива за предстоящия отоплителен сезон, призоваваме жителите на област Смолян, да осигурят пожарната безопасност като извършат следните дейности:

- да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.
- да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.
- при преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството да се уплътнява с негорими материали.
- да се използват стандартно изработени ламаринени розетки за защита отворите на комините.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112!

Share
Banner
Reactions

Новини от Доспат и региона

Post A Comment:

0 comments: