Navigation

През септември са станали 28 пожара, отчитат от РД ПБЗН - Смолян


ИНФОРМАЦИЯ
ОТ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” СМОЛЯН ЗА ВЪЗНИКНАЛИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ
ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2017 ГОДИНА

През изминалия месец септември 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 51 произшествия, от които 28 пожара, 20 пъти е оказвана техническа помощ, осигурено е едно дежурство на масово мероприятие и са посетени 2 лъжливи сигнала.
От възникналите пожари, 7 броя са с нанесени материални щети. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 90 кв. м., повредено е имущество на едно домакинство. Унищожена е бяла, черна и компютърна техника – 4 броя и са опушени стени – 40 кв. м. Унищожена е иглолистна гора с площ 4,5 дка.
Най-често основна причина за тези пожари е небрежност при боравене с открит огън. В следствие на един от пожарите има един загинал – 86-годишен мъж.

Произшествията, възникнали по районни служби, са:
РС Смолян – 22 произшествия;
РС Девин – 2 произшествия;
РС Мадан – 1 произшествие;
РС Златоград – 3 произшествия;
РС Рудозем – 3 произшествия;
РС Чепеларе – 8 произшествия;
РС Доспат – 2 произшествия;
РС Пампорово – 4 произшествия;
РС Баните – 6 произшествия.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. Предвид отоплителния есенно-зимен сезон, с цел недопускане на пожари, да се извършат следните дейности:
- Да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.
- Да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.
- При преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството, да се уплътнява с негорими материали.
РД ПБЗН - Смолян препоръчва за отопление да се използват само стандартни отоплителни уреди и при експлоатация същите да не се оставят без наблюдение.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звъннете на телефон 112!

Share
Banner
Reactions

Новини от Доспат и региона

Post A Comment:

0 comments: