Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Повече пари за образование за общините в Родопите обеща Министър Вълчев


    Училищата и детските градини в Родопите, както и в по-малките и отдалечени общини ще получат повече средства по механизма за разпределение на средствата от новия бюджет, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Пампорово, съобщи Смолян Прес. „Промените, които сме направили в разпределителния механизъм, в общия случай водят до увеличаване на средствата в по-малките училища и детски градини. Отделно от това сме въвели допълнителна диференциация на финансирането за малките отдалечени общини. Такива са общините в Смолянския регион“, каза той.
    Допълнителното финансиране е над това за увелечение на възнагржденията . Според Вълчев то е различно при съответните общини , защото подходът за дейностите е различен. Така някъде се увеличават средствата за детските градини, по-малко за училищата или обратно. В общия случай увеличението е от 3 до над 20%, уточни той.
    Вълчев посочи, сред основните проблеми на образованието в областта е намалението на учениците. “ Системата постоянно трябва да се адаптира и преструктурира в съответствие с това. Иначе голямото предизвикателство пред системата в средносрочени и дългосрочен план е да имаме повече учители, повече млади хора, които да се включат в педагогическата професия. Това става с увеличение на възнаграждението като една основна мярка. Предизвикателството в Смолянска област е особено в детските градини да се увеличат тези възнаграждения. В редица общини имат задължения, средствата не достигат. Налага се общините да дофинансират. Другото голямо предизвикателство е свързано с материалната база. Тя е голяма и изисква усилията за поддържането и обновяването й като училищата трябва да бъдат подпомагани както от министерството, така и от общините“, каза министърът.
    Той се срещна с директорите на училища от областта и представители на общините в станцията на Министерския съвет в Пампорово. В дискусията участваха областният управител Недялко Славов и кметовете на община Смолян Николай Мелемов и на Чепеларе Славка Чакърова.

    От Община Доспат участие взеха секретарят на Общината Веселин Калфов, както и директори на училища и детски градини.

    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: