Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Ученици от Доспат се включиха в Деня на отворените врати на Районен съд - гр. Девин





    В симулативен съдебен процес младежите наказаха непълнолетен за държане на наркотични вещества и шофиране на МПС под въздействието на дрогата

    Районен съд Девин за трета поредна година проведе Ден на отворени врати, в който активно участие взеха учениците от училищата СУ „Христо Ботев“, СУ „Димитър Благоев“ и СУ „Н. Й. Вапцаров“, заедно с техни преподаватели.

    Денят беше проведен на тема:“ Как да защитим правата си чрез съдебните институции“, с образователната цел да се представи отблизо структурата, функциите и работата на съда.

    Председателят на Районния съд Илиана Ферева – Зелева посрещна в съдебната зала 30 ученици от 11 клас на СУ „Христо Ботев“ – Девин, 5-има ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Борино и 15 ученици от СУ „Димитър Благоев“- Доспат.

    Учениците от СУ „Христо Ботев“ представиха симулативен процес по наказателно от общ характер дело по обвинение срещу непълнолетен извършител на престъпление – държане на наркотични високорискови вещества и управление на МПС по въздействието им.

    Учениците бяха участници в наказателния процес в ролите на съдебен състав, прокурор, свидетели, вещи лица, педагогически съветник, психолог и др.

    Избраният от тях казус за държане на наркотични вещества от ученик, който вече е съден за това и бягството му от полицейските органи с автомобила на баща му, докато е под въздействието на дрогата, заинтригува цялата публика, тъй като провокира поставени интересни въпроси относно определяне и налагане на наказанието на предаденото на съд лице. Казусът е обобщаващ за редица реални случаи от практиката на съдилищата в страната и живота на учениците. Подсъдимият е добър ученик, който започва да употребява дрога и става агресивен, започва да бяга редовно от училище, вследствие на което е изключен. По сигнал, че в парк „Острова“ в Девин се вдига шум и се нарушава спокойствието на гражданите, полицията отива на проверка на място. При вида на униформените тийнейджърът се качва в лекия автомобил на своя баща и след полицейска гонка е заловен в района на с. Змейца, община Доспат.

    Пред съда се разказа и съдбата на обобщения образ на прегрешилия тийнейджър от семейство с баща, който е шофьор на ТИР и безработна многодетна майка с още две деца.

    В съдебна зала „подсъдимият“ се оправда, че само съхранявал наркотика, нямал намерение да го употребява, тъй като е съден за това, карал курсове за шофьор, но не ги завършил и като видял полицаите се уплашил и избягал с колата на баща си, която взел без негово съгласие.

    „Съдебният“ ученически състав – председател Веселина Мочовска и заседатели – Даниел Стоянов и Стеляна Брезелиева, изслуша свидетели, вещи лица, обвинението и пледоариите на адвокатите на подсъдимия, след което му определи едно общо наказание – лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно в Социално-педагогически интернат в Бойчиновци до навършване на пълнолетие, а след това в затвор или затворническо общежитие.

    Председателят на Районният съд и магистратите изразиха голямото си удовлетворение от добрата подготовка за съдебния процес, с точни правни основания, липсата на грешки и убедителността на целия състав от ученици и благодари за старанието им и на техните наставници – Веселина Пейковска, старши учител по философски дисциплини и Мариана Сиракова – педагогически съветник.

    В Деня на отворените врати Районния съд проведе и редица други мероприятия под надслова: „Как да защитим правата си чрез съдебните институции“.

    Съдия Ферева-Зелева го откри, представяйки работата на съдебната система. Тя подчерта, че правен спор възниква винаги, когато има засягане на основните и неотменими човешки права като правото на живот и на адекватен стандарт на живот. В областта на правата на човека, нормите и стандартите на българското законодателство, са съобразени изцяло с европейското.

    „Този ден провеждаме с цел да Ви запознаем със структурата, функциите и дейността на съда. Избрахме темата на Деня, тъй като този въпрос е поставен пред всеки гражданин, когато по конкретен повод установява контакт със съдебната система. През 2014 г. беше стартирано обучение сред учениците по Споразумение за сътрудничество с валидност до 2020 г. между Висшия съдебен съвет и МОН с образователната цел, за да добиете най-обща представа за функциите и дейността на съдебните институции. През учебната 2017 – 2018 г. ще продължим обучението по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ с определените от РИО на МОН училища СУ Христо Ботев – Девин, СУ „Димитър Благоев“ – Доспат и СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Борино“, посочи председателят на Районния съд.

    Магистратът представи районния съд като основно звено на съдоустройствената система в Република България, чиято дейност стои най-близо до гражданите.

    „Вие имате представа от отразените в медиите доста тежки и неразрешими съдебни казуси, но само те не могат да отразят огромния обем от работа, която се извършва ежедневно от съда. Съдиите са натоварени да решават въпросите, касаещи живота, свободите, правата, задълженията и собствеността на гражданите.Тези функции се упражняват на принципа на независимостта и върховенството на закона. Затова е важно гражданите да знаят как работят съдебните институции“, каза съдия Ферева-Зелева.

    В обявения по темата на Деня конкурс за ученическо есе „Как да защитим правата си чрез съдебните институции“ назначената комисия, представена от съдия Елка Хаджиева, отличи като най-добри есетата на учениците Валерия Кисимдарова, Анита Дойкова и Венцислав Балабанов. Те бяха наградени със специални плакети.

    На училищата бяха връчени плакети, отразяващи активното им участие по темата на Деня и Конституция, а на учениците и преподавателите подготвили участниците в симулативния процес беше връчено удостоверение.

    Съдия Илияна Ферева-Зелева и съдия Елка Хаджиева получиха грамота „Служебна благодарност“, издадена от Висш съдебен съвет, за проявен висок професионализъм и компетентност при осъществяване на Образователната програма и принос за отличаването на ВСС със специалната награда на журито за 2017 г. в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.
    Източник: Смолян Прес
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: