Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Празник на буквите и знанието спретнаха в с. Късак







    Вълнуващ бе 16 март 2018 година за първокласниците от ОУ „Христо Ботев”с. Късак. Днес те празнуваха най-важния си ден – Празника на буквите. Този празник не може да бъде открит в календара, но той идва всяка пролет с песента на птиците и първите пролетни цветя. Това вълнуващо тържество се помни цял живот, защото децата от 1-ви клас осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни.
    Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука.Страничка след страничка се запознаваха с нея и се учеха да подреждат буквите в срички, думи и изречения. И колкото повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви:
    „Аз вече мога да чета и пиша!”
    В празнично украсената зала, с грейнали лица, първокласниците приветстваха своите гости, директорката - г-жа Узунова, учителите, децата от втори, трети и четвърти клас, развълнуваните родители.
    Родителите и гостите съпреживяха радостта и вълненията на нашите малки, но умни и талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции. А тяхната госпожа Ефендиева разкри своя професионален усет към детската душа и изпълни празника на буквите с много любов към най-малките ученици. Те ни пренесоха в света на Буквеното царство, където буквите дълго спореха, докато накрая установиха, че една без друга не могат. Малките ученици представиха пиесата „Приказен сън”. На сцената оживяха Червената шапчица, Вълкът, Трите пеперуди и други приказни герои, които се появяват в чудния сън на Митко и сестра му Мими. Забавни случки и странният компютърен език на героите разсмяха публиката. Много музикални изпълнения съпътстваха тържеството, а народния танц „Закачка”, беше чудесен завършек на тържеството.
    Празникът за децата от 1 клас бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! Всяко изпълнение бе посрещнато с бурни аплодисменти и щастливи усмивки от всички - учители, родители и гости на тържеството.
    Първокласниците показаха, че много добре са се научили вече да четат и пишат, увериха своите учители, съученици , близки и приятели, че вече са грамотни, че ще бъдат упорити в усвояването на знанията и успешно ще се трудят в бъдеще. Защото да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите.
    Г-жа Румяна Узунова поздрави малките първокласници с техния празник на знанието. Тя изрази увереност, че децата са заобичали книжките и те ще станат верен техен спътник в живота, защото „книгата е светлият прозорец, през който можеш да гледаш цял живот”. Ръководството на училището зарадва първокласниците с книжка, която да им напомня за изпълнените с много труд дни, в които те сляха първите срички и думи.
    Да пожелаем на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: