Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Община Доспат е първата от Смолянска област с Общ устройствен план, заяви кметът Елин Радев

    Имаме крайна нужда от разширяване на капацитета на регионалното депо, алармира Радев.

    – Господин Радев, новината, с която завърши 2018 г. Доспат, бе обявеното от общината обществено обсъждане за изцяло нов център на града. Ще се справи ли малка община с такава мащабна промяна?

    Длъжни сме да направим тази промяна – Доспат да има нов градски център, тъй като сме курорт, а доста от почиващите сега не могат да разберат къде е центъра на града. Туристите стават все повече, привлича ги нашата природа, язовира, чистия въздух, гостоприемството ни. В същото време града не е променил визията си в отговор на този туристически интерес. Имаме туристи както от България, така и от Гърция през цялата година. Ако искаме Доспат да има поминък от туризъм – трябва да работим целенасочено за това.

    – Какво е залегнало да се направи по проекта за нов градски център?

    Самият нов център ще се намира в горната част на града и ще бъде свързан с уникалния ни парк-музей на родопската чешма, който е на площ от около 18 декара, както и с осветените алеи около яз. „Доспат“. Прочути са нашите майстори на чешми, на тях е посветен и празника на Доспат. Свързването на центъра на Доспат с парка с чешмите е логично. С новите площи на центъра ще се получи парково-атракционен комплекс с 33 декара площ. Използваме изцяло общинска земя, има само един частен имот, който може да се наложи да бъде отчуждаван, но той е в периферията. Общинският съвет в Доспат взе решение да се организира конкурс за проекта за новия градски център в края на юли м.г. Идейният проект бе одобрен. След конкурс по проведена обществена поръчка бе избран изпълнител за изготвянето на проекта. Предстои да се изготви подробен устройствен план от Общината и технически проект за изграждане на новия център от спечелилия конкурса. Площта на новия център е 17 437 кв.метра. Предвиждаме в него да има площад, сцени, фонтани, зелени площи за почивка с пейки, детски кът, 60 нови паркоместа и др. Спортната площадка, която е в терена, до Спортната зала, ще бъде изместена, а на сто метра от центъра ще бъде новата общинска сграда на Доспат. Събираме мненията на гражданите как да изглежда новия център като представихме проектираната визия. Предложения от жителите на общината ще се приемат в управата до края на февруари т.г. Планираната инвестиция в новия център е за 3.5 млн. лв., имаме уверения, че ще получим за това целево финансиране от държавата.

    – Общинската администрация ще бъде в нова сграда, с какви средства ще се прави тя?

    Получихме преди броени дни с Постановление на Министерски съвет 950 000 лв. за ремонт насградата на бившата ПГ „Васил Левски“. До юни т.г. общинската администрация ще се премести в новата сграда. Тя е на 10 етажа, за нуждите на администрацията ще ползваме три етажа от нея. В проекта е предвидена вертикална планировка, вътрешна реконструкция и офис оборудване за 350 000 лв.

    – Какво смятате за най-позитивно от случилото се в общината през 2018 година?

    В края на ноември м.г. връчих почетен знак на община Доспат на министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Отличието е заради подкрепата за училищата и учителите ни от страна на МОН. В нашата община е единственото училище в родопско село, което се разширява, тъй като капацитетът на сградата му не достигаше и децата учеха на двусменен режим. Това се преустановява от началото на тази година с изградените нови класни стаи. Инвестицията за разширението на училището в село Късак е в размер на 363 хиляди лева.

    С Постановление на Министерски съвет ще вложим 83 000 лева в подмяна на покрива на детската градина и на училището в село Црънча. 107 669 лева бяха отпуснати от МОН на СУ „Д. Благоев“ – гр. Доспат за вертикална планировка на дворната площ пред учебното заведение както и зад училищната площ. В момента асфалтовата настилка в двора на училището е сериозно компрометирана. Ще се обособи тротоарна ивица с пейки, дръвчета, както и алея за отдих. В терена зад училището ще се извършат отводнителни дейности, ремонт и асфалтиране.

    Ще припомня, че 962 хил. лева бяха предоставени от Правителството за ремонт на покрива и цялостно саниране на СУ „Д. Благоев” в града, което е най-голямото учебно заведение на територията на общината. Отделно 450 хил. лева постъпиха в Общината по спечелени проекти по НП „Оптимизация на училищната мрежа”, с които разплатихме заплатите на персонала в закритата ПГ „В. Левски” (над 160 хил. лева), както и извършихме ремонти на класни стаи. Не мога да не спомена за безлихвения заем в размер на 117 571 лева, с който се разплатиха заплатите на персонала, които изоставаха с месеци наред в училищата в с. Змейца и с. Късак и в детските градини в с. Црънча и с. Късак. Към момента нямаме проблеми с изплащането на възнагражденията на персонала, работещ в детските градини и училищата. В Общината имаме три защитени детски градини и четири защитени училища. Всички училища и детски градини успешно прилагат системата на делегираните бюджети.

    Какво предстои да се случи в общината през тази година?

    Предстои да се реконструира улична мрежа във всички населени места от пролетта с инвестиция от 1. 9 млн. лв. целево по Постановление на МС. През май м.г. с кметовете на общините Борино, Девин, Сатовча и Сърница подписахме договор за изграждане на инсталация за отпадъци на регионалното депо в община Доспат по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Договорът е за изграждане на инсталация за компостиране и за предварително третиране на боклука. Целта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени отпадъци е с капацитет 2150 тона годишно. Съоръжението ще преработва 6400 тона смесено събрани битови отпадъци годишно. Двете инсталации ще обслужват над 40 000 жители на територията на петте родопски общини. Общият размер на инвестицията е близо 9.7 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Провеждат се процедурите по избор на изпълнител. От Местната инициативна група спечелихме финансиране за три спортни площадки в големите села – Барутин, Змейца и Бръщен ,на обща стойност 400 000 лв. Предстои те да се правят през тази година. Осигурени са 500 000 лева за създаване на зелени площи във всички населени места и процедурата е стартирала. В проекта сме включили на площ 1.7 декара алея с воден атракцион за развлечение на туристи.

    – Как се развива туризма?

    Фактите говорят, че туризма се развива много добре. Издаваме доста разрешителни за строеж и доста сгради се строят. Гледаме да помагаме на инвеститорите, да изкарваме бързо документите и да спазваме нормите, защото всички искат много етажи. В последните три години се отвориха 4 нови хотела и общата ни база за туристите вече е 800 легла. Много туристи привлича общинския еко къмпинг. През цялото лято имаше повече желаещи от капацитета му. Като станах кмет нямах доверие, че подобен къмпинг ще привлича интереса на туристите, но се оказа че търсенето е огромно. Реализира доста приходи. Подготвили сме проекти покрай язовира за втори къмпинг и за нова пешеходна и вело алея от 8 км и половина, както и за цялостно асфалтиране на пътя от западната страна на язовира, към Гоце Делчев. Стартирахме преди броени дни процедура за още асфалтиране за 3.5 млн. и търсим финансиране.

    – През миналата година отчетохте много проекти, смятате ли, че с тях се е подобрило качеството на живот на доспатчани?

    Определено и предстои още да се подобри. Съвсем различно е качеството на живот на хората в Доспат, които пият вода от сменения главен водопровод от водоема до горната джамия в града през последната година. 6.5 млн. лв. ще бъде инвестицията във водопроводната мрежа във всички населени места без общинския център – вътрешна и външна. Само новият водопровод на село Барутин по проект на общината по Програмата за развитие на селските райони е 14.5 км.

    Тази година ще се направи асфалтиране във всички населени места. Така в общината ще бъдат асфалтирани на 100 % всички улици, няма да има нищо за асфалтиране. А когато започнах мандата имаше селски улици, които никога не бяха имали асфалт.

    Искам да отбележа също, че Доспат е първата община в Смолянска област, в която приехме Общ устройствен план в края на м.г. Това е важно за нас, защото от 1 януари 2019 г. за земеделски земи не могат да се правят ПУП и да се преотрежда терен от земеделска земя за строителство ако няма Общ устройствен план. Изготвянето му ни отне три години съгласувателни процедури на 32 инстанции. Освен усилията на екипа ми този ОУП е факт с помощта на депутатите ни от ГЕРБ и областния управител Недялко Славов.

    – Имате ли проблеми, с които не можете да се справите?

    Имаме крайна нужда от разширяване на капацитета на регионалното депо за битови отпадъци. Депото е пълно на 98 %! От три години алармирам през МОСВ за това. Проектът е в ПУДООС от началото на мандата и оттогава чакаме финансиране. Никой не му обръща внимание и в един момент 5 общини няма да имаме къде да си хвърляме боклука. Около 5 млн. лв. са нужни за разширение на сметището, което е предвидено да се направи вертикално. За радост стартира проекта за компостиращата инсталация, с която ще намалим боклука наполовина. Ако не беше стартирал всички общини трябваше да плащаме наказателни такси, които се увеличават всяка година като санкция на ЕС.

    – Родопчани са с като цяло с ниски доходи, а общината е отдалечена от големите градове, които дават повече възможности за работа. Какво правите за безработните и социално слабите хора?

    Обликът на Доспат се промени тотално, с новия градски център допълнително ще го променим. И ще имаме все повече работни места в туризма. И към момента нямаме безработица. Само гурбетчиите се записват като се върнат в Бюрото по труда като безработни. Имаме голям проблем с недостига на работна ръка. За социално слабите и хората в неравностойно положение сме направили всичко, което е във възможностите на общинската администрация. Осигурили сме топъл обяд за 190 души в цялата община, около 110 души са заети като лични асистенти, на лек режим на работа са наети 22 души с ТЕЛК-ови решения по линия на социалното министерство, по проекта ни за „Социално предприятие“ за озеленяване са сключени договори за една година с 36 души, които преминаха преди това обучение. За една година имаме наети още 12 души по други програми. Подобрихме социалните услуги, както и електронните услуги, които заварихме в трагично състояние. Сега вече от цяла Европа хората по електронен път подават документи за данъци, скици и др.

    Интервю на Петя Гайдарова.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: