Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО - ГРАНИЦИ И СИМВОЛИ” НА РИМ „СТОЮ ШИШКОВ” – СМОЛЯН В ОБЩИНА ДОСПАТ

    ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО - ГРАНИЦИ И СИМВОЛИ” НА РИМ „СТОЮ ШИШКОВ” – СМОЛЯН В ОБЩИНА ДОСПАТ ПО ПОВОД 3 МАРТ-НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    ИЗЛОЖБАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В ТУРИСТИЧЕСКИЯТ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ГР. ДОСПАТ. ОТКРИВАНЕ НА 25 ФЕВРУАРИ ОТ 10,30 ЧАСА.

    Община Доспат представя гостуваща изложба “Българската държава след Освобождението-граници и символи” на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян, по повод 3 март - Националния празник на Република България. Фотодокументалната изложба е създадена от творчески екип музейни експерти. В нея се проследява българската държавност от края на ХІХ и през целия ХХ век с нейните символи – граници, конституция, герб, знаме и химн. Тя съдържа 111 снимки и документални текстове. Хронологически се проследява развитието и промените в основните символи на Третата българска държава. Държавната символика има своето запазено място в епохата на Европа без граници. Стремежът на създателите й обаче за открояване белегът на националната ни идентичност в нея ще остава непроменен.
    На 3 март 1878 г., след края на тринадесетата поред Руско-турска война на политическата карта на Европа възкръсва България. Държавното съзряване на страната намира израз в основния й закон – Конституцията. Третата българска държава в своята история има пет конституции, които в изложбата са представени чрез исторически текстове и снимки. От Освобождението до средата на ХХ век държавните граници се променят и тези промени са представени в карти, фотоси и документални текстове. Паралелно с изграждането на съвременната българска държава се създават, променят и утвърждават символите на националната идентичност и суверенитет – г е р б, з н а м е и х и м н . Символиката на националното знаме е сравнително устойчива, за разлика от държавния герб, който се оказва особено чувствителен на всяка промяна във формата на управление. Знамето и гербът на България с предистория и развитие през ХХ век са представени в хронологичен план. Сам по себе си гербът има своя собствена история - частични изменения или употреба на лични гербове на българските монарси, успоредно с държавния. Приложенията им са също интересни с представянето им върху монети, банкноти и грамоти. Химнът е символът, който по най-емоционален начин обединява нацията.
    Изложбата се съпровожда от дипляна „Република България-граници и символи“.
    Тя ще бъде открита на 25 февруари от 10,30 часа в Туристически информационен център – гр. Доспат.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: