Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Нова финансова подкрепа за хората с увреждания в Смолянско по Закона за хората с увреждания


    Над 8 500 души ще получават нова финансова подкрепа за хората с увреждания в Смолянско, съобщи директорът на „Социално подпомагане“ Петя Пампорова, съобщава Родопи Смолян.
    2 137 са новопостъпилите заявления, като средствата са за лица между 50 и малко под 71 % с увреждания. До този момент те не са подпомагани, с малки изключения, като са отпускани помощи за транспорт за хора с проблеми в крайниците, уточни Пампорова. Освен новите заявления, от предходен период има 6 550 заявления или малко над 8 500 в региона ще получават новите помощи, отпускани от Агенция социално подпомагане.
    От 1 януари т.г. всички пълнолетни хора с трайни увреждания, над 18 години, имат право на месечна подкрепа по Закона за хората с увреждания. Помощта заменя досегашните добавки за социална интеграция и прекратените социални пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт в размер на 25 на сто до месец декември 2018 г. Размерът й се определя и актуализира като процент от линията на бедност в България, в зависимост от степента на увреждане.
    Размерът на помощта през 2019 г. варира от 24,36 лв. до 198,36 лв. В масовия случай тя е в по-голям размер от досега получаваните добавки. Законът гарантира, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 г.
    Разплащането на новите помощи е по банков път, като хората с право на такива вече трябва да имат преводи по сметките си.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: