Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Кметът на Любча: Доживях да открия първата изложба в историята на селото






    С радост каза кметът на с.Любча Велико Мутков по време на откриването на две изложби в НЧ „Г.С.Раковски” днес. Кметът допълни, че откакто е кмет /вече три мандата/ не си спомня да се е откривала изложба в селото. „А доколкото познавам историята на Любча мога да кажа, че тази изложба е първата по рода си” каза още Мутков. Много се радвам, че в навечерието на Националния празник 3-ти март ще дам старт на тези изложби и пожела още много успешни изложби на авторите на картините.
    Много граждани и гости присъстваха на събитието. От Общинска администрация присъстваше инж.Веселин Калфов, гл. експерт „Образование и култура”. Той връчи похвални грамоти на художниците от името на кмета на община Доспат Антим Пържанов. „Като гл.експерт, отговарящ за образованието и културата в община Доспат се радвам много за читалището, че е в основата на тази инициатива.Убеден съм, че още културни прояви ще очакваме от страна на НЧ „Г.С.Раковски” – с.Любча. Радвам се, че новите носии се използват, радвам се, че виждам една модерна база на читалището” каза Калфов. Директорът на ОУ „Хр.Ботев” Любомир Чанчев също уважи събитието. Обсъдени бяха възможностите за реализиране на различни съвместни инициативи между училището и читалището, които традиционно си партнират добре.
    За изложбите една от художничките Юлияна Манолова разказа: „Идеята ни беше да направим общо три изложби за Трети март. Но една от изложбите се отлага за месец юли. Така останаха само двете: едната съвкупност от картини с участието още на Елица Андреева, Ралица Андреева и Венцислав Ферев и една изложба на снимки от доста интересни места по света на Анелия Богоева – Делчева. На първата ни изложба аз представям общо седемнадесет картини, нарисувани на платно с маслени бои”, каза още Манолова. Всички те носят някаква емоция и изразяват някакво послание. Изложбата се казва „Пътят” и носи името на една от картините, която за мен е много ценна. На нея е изобразен центърът на нашата столица с трите храма: църквата „Св.Неделя”, джамията и синагогата и един път, който води към душата на човека. А най-любимата ми картина е „Лазур”, на която е изобразен морски залез и коня Лазур. Обичам да рисувам коне, тъй като те за мен са символ на силата и свободата. За мен рисуването е не само хоби, но и начин на изразяване. Рисувам в моментите, в които искам да се изолирам от света и да остана сама със себе си. Надявам се посетителите да харесат изложбата и да има още такива изложби занапред, допълни Манолова.
    Венцислав Ферев от гр.Доспат за своите пет картини казва: с тях искам да споделя, че в динамиката на ежедневието ни, човек има нужда да остане сам със себе си, да осмисли емоциите си и да се отдаде на мечтите си”.

    Освен тези изложби НЧ „Г.С.Раковски” – с.Любча бе подготвило и кът с мартеници, посветен на Баба Марта във фоайето на читалището. Тук бяха показани ръчно изработени мартенички на деца от селото. Ученици закичиха всички присъстващи с мартеници.
    „Благодарим на всички, които ни подкрепиха в това начинание, казаха Юлияна Манолова и Венцислав Ферев”. „С нас бяха и кмета на Любча и кмета на община Доспат, читалището също, благодарим ви от сърце” казаха още художниците.

    Снимки от събитието.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: