Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Важно за обекти в режим на етажна собственост


    ИНФОРМАЦИЯ ОТ РД ПБЗН - Смолян за пожарна безопасност за обекти в режим на етажна собственост


    Във връзка с зачестилите проблеми, свързани с етажната собственост и пожарообезопасяването на обектите, е добре да знаете, че законът за управление на етажната собственост (Обн. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г.,последно изм. ДВ. бр.43 от 7 Юни 2016г.) урежда обществените отношения, свързани с управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, както и правата и задълженията на собствениците, ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти или на части от тях.
    Части на сградата, които служат за общо ползване от отделните собственици, според естеството и предназначението си и касаят пожарообезопасяването, са:
    • стълбите и стълбищните площадки;
    • покривите, таванските и избените помещения и комините;
    • главните линии на различните видове инсталации, централните им уредби;

    Съгласно Наредба 8121з-647 от 01.10.2014 г. за Правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите :

     се забранява се поставянето на горими материали и оборудване, както и изграждането на други препятствия в коридори и стълбища и други пътища за евакуация с които се намалява широчината или може да се възпрепятства евакуацията от обекта;
     комините се почистват от сажди в началото на отоплителния период, като се забранява ползването им за други цели не свързани с предназначението им, т.е. като вентилационни отвори;
     всички неизправности в електрическите инсталации и съоръжения, които могат да предизвикат искрене, късо съединение, нагряване на изолацията на кабелите и проводниците се отстраняват незабавно.

    Всеки съсобственик носи отговорност при нанасяне на вреди в етажната собственост, съгласно разпоредбите на Закона за управление на етажната собственост.

    При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112 !

    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: