Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Пет подправки, които помагат при артрит

    Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления.

    И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо.

    Сред тях са пет подправки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти. Съветът на експертите е въпросните подправки редовно да присъстват в менюто, заради способността им да облекчават артритни болки и възпаления.

    Чесън
    Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му
    Чесънът съдържа диалил дисулфид - вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините - протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит. Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.
    По кое време от деня е най-добре да се пие кафе?

    Куркума
    Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипе
    Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването.  Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.

    Джинджифил
    Препоръчително е джинжифилът да се консумира суров
    Джинджифилът съдържа два химикала - джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, е препоръчително джинжифилът да се използва суров.

    Канела
    Канелата съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства
    Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.
    Лекарите алармират: Яжте тиквени семки и...

    Лют червен пипер (кайен)
    Лютите чушки съдържат капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства
    Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства.

    https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/5-podpravki-koito-pomagat-pri-artrit
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: