Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    EVN: как с няколко лесни стъпки можем да оптимизираме разходите си за енергия


    ЕVN България продължава традиционните си зимни кампании за информиране относно факторите, влияещи на потреблението на енергия в дома. Поредната крачка в тази посока е новата листовка с полезни съвети за използването на електроенергията в дома през зимния сезон, когато потреблението традиционно е по-високо. Листовката съдържа практически съвети, които всеки може да спазва в ежедневното си потребление. Съветите са разделени в две основни групи – потребление на електроенергия и потребление на топлинна енергия:

    Електроенергия
    • При отсъствие у дома не спирайте изцяло климатика, а намалете градусите на отопление – така помагате на компресора да работи ефективно, външното тяло не замръзва и поддържате оптимална температура в помещенията.
    • Когато готвите, използвайте остатъчната топлина на фурната – ако изключвате фурната 10 минути преди обичайното време, ще спестите до 20% от разходите за нейната работа.
    • Използвайте енергоспестяващи LED крушки. Така можете да спестите около 90% от енергията за осветление. В някои помещения можете да инсталирате ключ със сензор за движение, за да използвате светлината само когато Ви е нужна.
    • При пране можете да повлияете на консумацията на електроенергия, като намалите температурата на водата с няколко градуса. Друг начин е да изберете пералня, която е с вместимост, подходяща за консумацията Ви – например за до 5 кг. пране вместо до 10 кг.
    • Регулярното почистване на уредите (филтри, размразяване, обдухване, дори почистването на реотаните на фурната) ще намали значително консумацията им на електроенергия и съответно месечните сметки.

    Топлоенергия
    • Не покривайте радиаторите с дрехи и пердета и не ги преграждайте с мебели. Радиаторите трябва да са открити, така че да излъчват безпроблемно топлина.
    • Включвайте радиаторите във всички стаи на по-ниска степен, вместо да опитвате да отоплите цялото жилище с един радиатор. На едно отоплително тяло е нужна много повече работа за постигане на равномерна и постоянна температура в целия дом.
    • Проветрявайте жилището си за кратко с широко отворени прозорци. Така въздухът в помещението ще се смени бързо, но стените няма да изстинат и повторното затопляне на стаите ще е по-лесно.
    • Оборудвайте отоплителните тела в дома си с вентили с терморегулатори. Така ще можете ефективно да контролирате и да поддържате желаната от Вас температура в помещенията.

    Енергийната ефективност спестява средства: Предприемете мерки за повишаване на енергийната ефективност на цялото Ви жилище като например подмяна на дограма и изолация на външните стени.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: