Вестник на Община Доспат

slider

Recent

Total Pageviews

Search This Blog

Blog Archive

Popular Posts

Popular Posts

Education

Sports

Business

Pictures

Movies

Recent Videos

  • Latest News

    News

    Fashion

    Travel

    Navigation

    Кметът на Община Доспат участва във форум посветен на образованието в Пампорово

    Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев влезе в ролята на лектор днес по време на третия партньорски форум на Института за интегрирано управление на общините на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и Областна администрация – Смолян, който се провежда в хотел „Мургавец“ в Пампорово, съобщава Смолян Прес.
    Министърът дискутира и теми за образованието и добрите практики, както и нови идеи за адекватна реакция на местната власт, европейската и национална визия за ролята на образованието в контекста на предизвикателствата на Ерата 4.0 с над 20 кмета на общини в страната, екперти от общински администрации, представители на висшето и средното образование и на бизнеса от Смолянския регион и страната.

    От общините в Смолянска област лично присъстваха кметовете на Смолян – Николай Мелемов, на Доспат - инж. Елин Радев, на Девин – Красимир Даскалов, на Чепеларе – Славка Чакърова и на Златоград – Мирослав Янчев, както и много заместник кметове и експерти от общините в региона.

    Настоящият, трети форум е израз на стратегията на Варненския свободен университет институтите, които създава, да бъдат съзвучни с най-актуалните проблеми на обществото и да съдейства за повишаване на административния капацитет на общините по ключови въпроси на Кохезионната политика, повишаване качеството на живот и изискванията на пазара на труда у нас. Амбицията на Университета, в партньорство с областния управител на Смолян – Недялко Славов и кметовете от региона и страната, е на сегашния форум да се представи един нов образователен модел, изграден на основата на работещо партньорство между образованието, бизнеса и местната власт. С участието на учени, бизнесмени и представители на местната власт да се осмисли практиката и да се обогати с нови решения за формирането на компетентности и умения, за по-висока креативност и предприемачество на младите хора.

    На брифинг министър Вълчев и ректора на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф.д.ик.н. Анна Недялкова очертаха целите и политиките свързани с темите на форума.
    „Оцених положително формата, в който се провежда форума. Той е успял да обедини най- важните участници в системата на образованието. Основната тема днес е свързана с общните и регионите през призмата на човешкия капитал. Факт е, че през следващите десетилетия развитието на човешкия капитал ще е основен проблем. Всяка община ще изпита недостига на на хора. Това, което трябва да направим образователната система, висшите училища, институциите е да задържим колкото може поче хора в регионите, да осигурим балансирано регионално развитие, което зависи най-вече от човешките ресурси и разпределението на инвестициите“, каза Вълчев. Той заяви, че през следващите години все по-сериозно ще се усеща недостига на специалисти в малките и средните общини.
    „Общините имат общи и различни специфични предизвикателства. И само в процес на добро взаймодействие тези предизвикателства могат да бъдат решени. Като държава трябва в максимална степен да партнираме с общините. Колкото е по-отдалечена една община от големите центрове, толкова по-трудно е да мотивира младите хора да останат.
    Систамата на МОН има 90 000 специалисти и също сме изправени пред това предизвикателство как да обезпечим системата със специалисти“, каза министърът.
    Той отбеляза, че и значението на висшите училища, които предлагат възможност за квалификация и образование в регионите, е много положителен фактор за развитието им. В дискусиите на форума Вълчев подчерта, че е важно да се акцентира на интегрираното развитие на общините, така че да се подпомагат, а не да се припокриват специалности и професии в училищата в общини от един регион, както и общините да се спомагат на регионално ниво, ползвайки заедно специалисти, като логопеди например, за каквито има недостиг в малките и средни общини. Това според него е ключово за развитието на регионите, тъй като всяка община и регион имат специфични предизвикателства, с които трябва да се справят.
    „Общините са основен партньор на МОН. Те отговарят на 90 % за образователната инфраструктура, за разпределението на средствата, участват в редица дейности на предучилищното и училищното образование. Аз имам нужда поне 4-5 пъти годишно да се срещам с представители на общините. В тази посока имаме много добро взаимодействие с НСОРБ. Трудно е да организираш 265 общини, но имаме постоянно и ползотворно взаймодействие с НСОРБ, което не изключва формати като днешният. Днес акцента е координираното развитие на малките и средните общини. С големите общини имаме съвсем различен разговор, проблемите им са съвсем различни“, каза Вълчев.
    „Добрите резултати се постигат в процес на взаимодействие. Това взаимодействие е предпоставка да има координирани стратегии на общините. Опитваме се да направим междуобщински програми, да има повече дейности, които да бъдат над училищно и над общинско ниво. Всяка община има какво да предложи и такава координация ще спомогне за ранно кариерно ориентиране на децата – посещение на децата в предприятия, стопански субекти, институции, за да ги ориентираме към професии, където има очакван недостиг.
    Личностна подкрепа също се осигурява от специалисти в голямо училище в голям град, докато за тази цел в малка община и малко училище помага кооперирането на общините“, каза Вълчев.
    Министърът припомни, че е преустановена програмата за оптимизация на училищната мрежа,  тъй като е достигнала предела си и Министерството провежда политика да се съхранят повече училища и детски градини в малките общини.
    „В Смолянска област са най-много защитените училища. Те получават средства, които не зависят от броя на учениците. В Смолян не можем да кажем, че имаме недостиг на педагогически специалисти, но след 10 -15 години ще е много голям проблем. Общественият и политически разговор, който се води, акцентира мястото на образованието. Искам като министър правото на образованието да е поставено по-високо, да е обвързано с повече права, защото ние като държава сме най-зависими от това дали ще успеем да интегрираме чрез образованието децата от проблемни групи“, каза Вълчев.
    Той даде като пример за защитаване на училище в Смолянска област училището в девинското село Осиково, което в момента има 5 деца, а перспективата му е да остане с 2 деца. Но тъй като е отдалечено на 1 час път в едната посока от Девин, е нужно да се запази, заради децата.
    Пред медиите професор Анна Недялкова отбеляза полезността на Института за интегрирано управление на общините, който бе създаден преди две години във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ с мисия да съдейства за устойчивото и интелигентно развитие на общините, като подготвя кадри за тяхното управление, развива научните изследвания, предприемачеството и иновациите. Институтът функционира като основно структурно звено на университета и предоставя специализирано обучение и експертно консултантска дейност за кадрите, свързани с управлението на общините.
    Дейността на Института стартира с първия семинар на тема „Инструменти за интегрирано управление на общините”. През миналата година в Пампорово беше проведен втория партньорски семинар на Института и Областна администрация – Смолян по проблемите на околната среда и перспективите на кръговата икономика с участието на над 100 кметове на общини от страната и на Нено Димов – министър на околната среда и водите и Ивелина Василева – председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Като един от значимите резултати на форума беше стартирането в Смолян и във Варна на магистърски програми по „Кръгова икономика” под патронажа на ЕК и Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция „Околна среда” и с участие на европейски лектори.
    „Традицията да провеждаме този семинар, ни показа, че вървим по един верен път на партньорства, които всеки път завършват с конкретна инициатива в полза на региона като цяло. След предходния семинар за кръговата икономика, създадохме модел за образование в областта на зелената икономика във всички отрасли – строителство, промишленост и добивна промишленост. На един такъв Институт му се полага да гледа и по напред – с науката и да дава и теоретичните отговори“, коментира проф. Недялкова.
    Тя похвали специално работата на ръководството на Филиала на ВСУ в Смолян. И отбеляза, че ръководството на ВСУ вижда възможности Филиала да се развива и то много ускорено, благодарение на изключителната подкрепа на областната администрация, местната власт и готовността на бизнеса.
    Професор Недялкова отбеляза, че във Филиала се обучават студенти от целия регион, но е изключително важно той да привлича и чуждестранни студенти с проекти по трансгранично сътрудничество.
    „Нашата цел е да направим Смолян предпочитано място за чуждестранни студенти. Не живеем с песимизъм, че студентите ще свършат. Своевременно отчитаме ръста на отделни сектори и готвим кадри за тях изключително в полза на Смолянския регион“, каза професор Недялкова.
    Форума откри директорът на Филиала на ВСУ „Чернозирец Храбър“ в Смолян, д-р Анелия Пържанова. В него взе участие областният управител на Смолян Недялко Славов.
    Дискусиите продължават и утре, 23 февруари т.г.
    Share
    Banner

    Новини от Доспат и региона

    Post A Comment:

    0 comments: